Amur biały- (Ctenopharyngodon idella syn. Leuciscus idella) - ryba z rodziny karpiowatych. Hodowany w akwakulturze, poławiany w wędkarstwie.
Zasięg występowania
Nizinne rzeki Chin oraz w dorzeczu Amuru. Ze względu na zalety użytkowe aklimatyzowany w wielu krajach. W Polsce introdukowany od 1964, w 1966 w kompleksie jezior konińskich oraz jeziorze Dgał Wielki na Pojezierzu Mazurskim. Z miejsc hodowli przedostał się do innych zbiorników wodnych. W kolejnych latach zasiedlany również w rzekach.
Opis:
Ciało wydłużone, walcowate z szeroką głową. Grzbiet brunatnozielony, boki srebrzyste. Otwór gębowy w położeniu półdolnym. Dwa szeregi zębów gardłowych. Łuska duża, 40-42 w linii bocznej.
Amur biały żyje około 15 lat i osiąga ciężar do 45 kg przy ok. 150 cm długości. Pożywienie stanowi roślinność wodna. Młode żywią się zooplanktonem. W sprzyjających warunkach rośnie bardzo szybko. Dojrzewają w 6-7 roku życia. Do tarła wymagają temperatury 20-23 °C. Ikra składana w otwartej toni wodnej spływa z prądem rzeki